Koronák és hidak

Porcelán korona és híd

Akár egy hét alatt változtathat mosolyán.
Gyors és tartós fogpótlások készíthetőek porcelánból.

Dr. Révész Zsuzsanna

Milyen esetekben használhatóak a koronák, hidak?

A porcelán koronákat és hidakat gyakran használjuk helyreállító kezeléseknél, ahol roncsolódott, törött vagy erősen szuvas fogat kell újraépíteni, vagy foghiányt kell pótolni. A legkiemelkedőbb esztétikai eredmény érdekében az Innovativ Dental Care Klinikán csak a legmagasabb minőségű anyagokat használjuk a porcelán koronák és hidak elkészítéséhez.
Három típusát különböztetjük meg a porcelán anyagoknak. Fémkerámiának nevezik azokat a koronákat és hidakat ahol egy fém ötvözet vázra égetik fel a porcelánt. Ez a legismertebb típusa és legrégebben használt típusa a porcelán fogaknak. Az ehhez használt fém egy tarós jól formálható antiallergén ötvözet mely króm és kobalt alapú. Klinikánkon ezen kívül alkalmazunk magasabb esztétiaki értékkel bíró cirkónium illetve préskerámia koronákat és hidakat.

"A legmodernebb koronák fémszerkezet nélkül készülnek, ezáltal a fogak természetes természetes fényét és áttetszőségét nem veszítik el. A porcelán fogak így külsőre tökéletesen megegyezőek a természetes fogakkal"

Dr. Révész Zsuzsanna

Erősebb, egészségesebb fogak.

A koronák és hidak segítenek helyreállítani a fogak épségét, és megóvják azokat.

Porcelán korona

A porcelán koronákat helyreállító kezelésekhez használjuk, súlyosan szuvas, törött, vagy erősen roncsolt fogakon. Minden korona egyenként készül labormunkával körülbelül egy hét alatt. A korona felhelyezéséhez a fogorvos a fogat előkészíti amely a fog csiszolását jelenti. A csiszolással eltávolítják a roncsolt részt így az egészséges fogcsonk a korona által védelmet kap. A fogcsonkra egy speciáis tartós fogászati ragasztóval illesztik a koronát.

Mikor ajánl a fogorvos koronát?

  • Ha egy szuvas, repedt, törött fogat meg kell erősíteni, helyreállítani.
  • Megvédeni egy gyengülő fogat, esetleges gyökérprobléma elkerülésére.
  • Kozmetikai változtatásokhoz.
  • A fog jobb tisztíthatóságának érdekében.
  • Gyökérkezelés után a fog megerősítésére.
Porcelán híd

A porcelán híd egy nem kivehető fogpótlás melyet műtéti eljárás nélkül lehet behelyezni. Ára kedvezőbb mint a fogimplantátumoké azonban élettartamuk rövidebb. A híd behelyezéséhez környező fogakat csiszolnak le amik pillérként funkcionálnak. Egy három tagú híd például két fogon nyugszik a széleken, és középen egy fogat pótol.

A porcelán híd előnyei:

  • A híd nem kivehető, a fogakhoz rögzített.
  • Teljesen azonos a természetes fogakkal külsőre és érzetre.
  • Védi és támasztja a fogakat, ezáltal a foghiányból fakadó negatív következmények megelőzhetőek.

Préskerámia koronák - hidak

Klinikánkon kínáljuk a legmodernebb Ivoclar E-max anyagtípust melyből koronákat hidakat inlay-ket onlay-ket és héjakat készítünk. Ez az anyag egy úgynevezett préskerámia amely teljesen fémmentes és különösen tartós illetve stressztűrő. Esztétikailag a legmagasabb kategóriába sorolható hiszen fénye, szerkezete, színárnyalatai teljesen megegyeznek a természetes fogakkal.

Cirkónium koronák - hidak

A fogászatban a cirkóniumot a fém helyettesítésére használják. Előnye hogy színe világos, nem fémes és tartósabb mint a hagyományos fémötvözet. Hasonlóan a préskerámiához ez is a magasabb esztétikai kategóriájú anyagok közé sorolható.

Az Innovativ Dental Care Klinikán minden fémmentes korona és híd ugyanazon a kedvező egységáron érhető el.

Kérdéseivel forduljon kollégáinkhoz.

Ingyenes tanácsadást biztosítunk minden betegünk számára.

Klinkánk elérhető az alábbi telefonszámon: +36 1 430 1590 vagy e-mailben: recepcio@innodc.hu

Recepció

Ismerje meg klinikánkat.

Kezelőhelyiségeink a legmodernebb fogászati eszközökkel felszereltek. Az Ön kényelme érdekében hosszabb rendelési időt biztosítunk a hét bizonyos napjain.
Látogasson el klinikánkra

Gyakran ismételt kérdések:

Mi az a korona?

A korona egy olyan fogpótlás, amelyet a megfelelően előkészített saját fogra készítenek, ezáltal a fogat megvédi a további károsodástól, és helyreállítja a rágófunkciót és az esztétikát. Olyan esetekben javasolt, amikor a fog koronai része nagymértékben roncsolódott, gyökérkezelt fogak esetében vagy például amikor elszíneződés miatt a fog esztétikai értékét szeretnénk növelni.

Mi az a csapos korona?

Gyökérkezelt fogak esetében szükség lehet arra, hogy mielőtt a korona végleg felkerül a fogra, a maradék fogállomány védelme érdekében, a gyökértömés egy részének eltávolítása után, egy csappal megerősítsék azt. Miután a csapot beragasztották, elkészülhet a korona is, mely a csapos megerősítés következtében egy hosszútávú, stabil eredményt tud biztosítani.

Miből készül a korona?

Sokféle anyagból lehet készíteni, de leggyakrabban fémre égetett porcelánból készül. Ez a fém általában egy szövetbarát nem-nemesfém ötvözet, mely nem tartalmaz nikkelt, de készülhet aranyötvözetből is. Léteznek ún. fémmentes koronák is, ezek egy speciális cirkónium-oxidra égetett kerámiából készülnek, és maradéktalanul helyreállítják az esztétikát és a rágófunkciót.

Kapok-e ideiglenes koronát két kezelés között?

Természetesen a fogak előkészítése után aznap elkészül egy ideiglenes korona, amely ugyan nem olyan ellenálló a rágóerőkkel szemben, mint a végleges korona, de annak elkészüléséig mind funkcióban, mind esztétikailag megfelelő.

Mi az a híd?

A híd egy olyan rögzített fogpótlás, amelyik a hiány melletti fogak előkészítése után azokon rögzül és egyúttal hídtag formájában pótolja a hiányzó fogakat.

Minden esetben készülhet híd?

Ha van elég maradék fog, amelyekre a híd támaszkodhat, és ezek megfelelő állapotban vannak, semmi akadálya a híd elkészítésének.